fbpx
Eiwitten, wat zijn dit nu eigenlijk?

Veel van jullie zullen bekend zijn met het feit dat er een hele reeks aan soorten eiwit poeder is. Eiwit poeder is een van de meest bewezen en best verkochte supplementen en je zou zelfs het argument kunnen maken dat het niet onder supplementen valt maar onder voeding. We willen jullie wat meer wegwijs maken in het verhaal van eiwit supplementen zodat de volgende keer dat je een keuze moet maken deze wellicht wat meer overwogen of doordacht is!

Wat doet eiwit poeder?
Voor we verder gaan over de verschillende soorten eiwit poeder willen we jullie eerst een korte beschrijving geven wat eigenlijk het nut is van deze supplementen; want als je er je geld aan besteed, is het wel zo fijn dat je ook weet waarom, toch?

Laten we beginnen met dat eiwit poeder niet noodzakelijk is om een goed fysiek te bouwen; of je je eiwitten nu haalt uit voeding of uit eiwit poeder maakt niet uit, als je uiteindelijk maar de benodigde hoeveelheid eiwit binnen krijgt. Eiwitpoeder heeft echter wel aanzienlijke voordelen.

Als we gaan rekenen is eiwitpoeder namelijk een van de meest goedkope vorm van eiwitten die je kan nemen en daarnaast een van de allerbeste; zowel qua opneembaarheid, opnamesnelheid als kwaliteit van het eiwit scoort eiwitpoeder aanzienlijk hoog. Daarnaast kan een shake letterlijk in 10 secondes klaargemaakt en geconsumeerd zijn, terwijl dit voor een maaltijd zeker niet het geval is.

Alle cellen in het lichaam bestaan uit eiwitten en hebben eiwitten nodig. Deze eiwitten hebben zeer uiteenlopende functies, van communicatie tussen en binnen cellen, tot structuur en stevigheid tot reparatie. Dat laatste is waar wij ons voornamelijk op focussen als we het hebben over spieropbouw, maar het is je goed te realiseren dan geen één cel in je lichaam zou kunnen bestaan en functioneren zonder eiwit.

Spierweefsel bestaat ook uit eiwit en mensen met veel spiermassa hebben dus meer lichaamseiwit dan mensen zonder deze hoeveelheid spiermassa. Er is daarmee dus ook meer grondstof nodig voor onderhoud; een garage waar maar 1 auto in staat heeft minder gereedschap en reserve onderdelen nodig als een garage waar constant 10 auto’s worden gerepareerd.

Omdat ons lichaam niet van stress houdt en een training een vorm van stress is, wil ons lichaam bij een herhaaldelijke blootstelling aan deze stress ervoor zorgen dat het beter om kan gaan met deze stress. De oplossing die je lichaam hiervoor heeft is sterker worden. Dat is dan ook de reden dat we de gewichten, of sets of reps steeds verder moeten opvoeren; ons lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid stress en zal niet oneindig doorgroeien als deze stressprikkel niet opgevoerd wordt.

Om sterker te worden om zo beter om te kunnen gaan met de stress van training zal ons lichaam dus meer spiermassa willen maken. Echter, zoals we al gezegd hebben, bevatten alle cellen in ons lichaam eiwit en is ons lichaam erg goed in prioriteiten maken; het herstel van bijvoorbeeld rode bloedcellen, bloedvaten, huid, of de darmwand is voor overleven vele maten belangrijker dan een dikkere biceps. Het lichaam zal dus alleen meer spiermassa op kunnen bouwen als er voldoende eiwit aanwezig is! Hier kan eiwitpoeder bij helpen.

Aminozuurprofiel
eiwit is geen eiwit.
Wat we daarmee bedoelen is dat niet al het eiwit gelijk is. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit kleine blokjes, namelijk de aminozuren. Er zijn er 20, waarvan er een aantal niet door het lichaam zelf gemaakt kunnen worden (de essentiële aminozuren) en een aantal uit onder andere deze essentiële aminozuren gemaakt kunnen worden (de niet-essentiële aminozuren). Laat je niet foppen door de naam; niet-essentieel betekent in deze absoluut niet dat ze geen functie of voordelen bieden!

Doordat er verschillende aminozuren zijn waaruit eiwitten opgebouwd zijn, hebben verschillende eiwitten dus ook verschillende aminozuren en ook hele andere verhoudingen aminozuren.

We spreken van een hoogwaardig eiwit als zowel de soorten aminozuren en de onderlinge verhoudingen van deze aminozuren goed overeenkomen met die van ons lichaam.

Doorgaans geldt voor alle dierlijke eiwitten dat zij hoogwaardig zijn. Voor plantaardige eiwitten is niet zeker niet altijd het geval, maar een oplossing hiervoor kun je lezen bij het kopje ‘Vegan Protein’.

Soorten eiwitpoeder
Er zijn ontzettend veel soorten eiwitpoeder, maar wij willen ons voor nu focussen op de soorten die wij in ons assortiment hebben.
Daarom zullen we whey concentraat, whey isolaat, caseïne en vegan protein.

Whey
Allereerst gaan we in op de verschillende vormen van hetzelfde product; Concentraat, isolaat (en ook hydrolysaat) zijn namelijk allemaal vormen van hetzelfde eiwit poeder, alleen de bereidingsmethode is anders en daarmee ook de eigenschappen.

In een concentraat is het eiwit van voeding gescheiden en geïsoleerd met behulp van hitte en zuur of enzymen. Whey, of wei in het Nederlands, is een bijproduct van kaasproductie. Deze wei wordt vervolgens bewerkt en geconcentreerd en uiteindelijk gedroogd, zodat whey concentraat ontstaat.

Door het productieproces is de concentratie aan koolhydraten en vet erg laag, maar er is vaak nog wel iets aanwezig. Daarnaast bevinden zich in whey concentraat vaak nog wel enige bioactieve stoffen (hierover wellicht later een ander artikel, maar dit is positief).

Wanneer de concentraat verder wordt gezuiverd ontstaat whey isolaat; de koolhydraat concentratie is lager en daarmee ook de lactose concentratie. Hiermee kan whey isolaat een betere keuze zijn voor mensen die lactose intolerant zijn. De concentratie van vet is daarnaast lager dan concentraat en ook de hoeveelheid cholesterol.

Bij hydrolysaat wordt het poeder nog verder verhit en bewerkt met zuur en/of enzymen zodat de verbindingen tussen de aminozuren in het eiwit breken; hierdoor zijn de ketens korter en is opname sneller.

Whey heeft een extreem hoge eiwit kwaliteit; dat wil zeggen dat het aminozuurprofiel van whey enorm goed overeenkomt met dat van ons lichaam. Omdat whey snel opgenomen wordt zijn momenten waarop het lichaam eiwitten goed kan gebruiken een goed moment om een whey shake te nemen. denk bijvoorbeeld aan na het slapen, een langer periode niks gegeten te hebben, of na een training.

Caseïne
Caseïne wordt net als whey ook uit melk geproduceerd. Het verschil is dat caseïne veel langzamer verteerd wordt en ook veel langzamer opgenomen wordt door het lichaam, doordat caseïne de eigenschap heeft om te klonteren in een zure omgeving (de maag).

Hierdoor lost het slecht op in water en duurt het langer voordat het volledig is verteerd en doorgegeven kan worden aan de darm voor opname.
Dit betekent dat caseïne veel meer geleidelijk afgegeven wordt vanuit de maag de darm in dan bijvoorbeeld whey, waardoor opname ook veel meer geleidelijk zal gaan. Dit maakt een caseïne shake ideaal voor momenten waarop je weet dat je een flinke periode niets meer zal eten; bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan.

Vegan protein
Zoals we zien worden de meeste eiwitpoeders gewonnen uit dierlijke bronnen, namelijk zuivel. Dit is echter niet voor iedereen geschikt. Om die reden is er veel onderzoek gestoken door verschillende merken om een compleet vegan eiwit supplement aan te kunnen bieden. Het ‘probleem’ met deze eiwitbronnen is, is dat ze niet zo volledig zijn als dierlijk eiwit. Het aminozuur profiel van planten en plantaardige voedingsmiddelen komt namelijk aanzienlijk minder overeen met het aminozuurprofiel van ons lichaam, dan dat van bijvoorbeeld een stuk vlees om melk.

Echter, veel vegetariërs en veganisten weten dat zij door verschillende plantaardige producten te combineren een volledig aminozuurprofiel kan worden bereikt. Dit is ook precies wat er gedaan is in de verschillende Vegan protein powders die wij aanbieden.
Door verschillende plantaardige bronnen met elkaar te combineren die elkaars tekortkomingen aanvullen, wordt alsnog een volwaardig en compleet aminozuur profiel bereikt.

Veel voorkomende vormen zijn erwten eiwit, rijsteiwit, hennepeiwit, soja eiwit en quinoa eiwit.
Ook van deze eiwitpoeders kunnen de verschillende vormen concentraat en isolaat bestaan, met dezelfde eigenschappen als hierboven beschreven bij whey.

En daarmee willen wij dit artikel graag afsluiten. We hopen dat deze informatie het een en ander verheldert voor jou. Mocht je verdere vragen hebben, stel ze dan gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »